Przepis na sernik- najlepszy pod słońcem!

Psss... Stworzyłam "coś" świetnego! Najlepszą i JEDYNĄ taką instrukcję jak, krok po kroku, aplikować o pracę! Kliknij i aplikuj o pracę z głową!

Chodź na Instagram!
Udostępnij na Facebooku!

Ja wiem, że to może nie jest to, co na tym blogu bywało do tej pory. Zresztą, wiele razy powtarzałam Wam, że jestem fatalna w kuchni. Jeśli więc posiadam przepisy na najbardziej boskie ciasta, które absolutnie zawsze wychodzą, muszę się nimi z Wami podzielić. Ten przepis dostałam od mojej teściowej i odkąd go mam, nie zrobiłam żadnego innego. Przed Wami przepis na sernik- i to w dodatku, najlepszy pod słońcem.

Przepis na sernik- składniki na ciasto

Gwoli wyjaśnienia- posiadam formę 37 cm x 25 cm.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna (250 g)
  • 1 łyżka smalcu

Przepis na sernik- składniki na ser

  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki grysiku (w proszku oczywiście)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kg twarogu tłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej

Przepis na sernik- wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do malaksera i ugniatamy. Może wyjść lekko sypkie, w niczym to jednak nie przeszkadza. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze części, każdą z nich owijamy folią spożywczą lub aluminiową i zamrażamy (ja mrożę je 1,5 godziny).

Po półtorej godziny nastawiam piekarnik na 190 stopni (bez termoobiegu, góra-dół). Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyciągam z zamrażarki 2/3 ciasta i ścieram je na tarce. Tak powstałym „makaronikiem ciastowym” wykładam blachę i piekę 20 minut (ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika).

W czasie, gdy piecze się spód ciasta zabieram się za ser. Ubijam białka na sztywną pianę. Do sera dodaję cukier, mąki, grysik i śmietanę i wszystko to miksuję na najniższych obrotach. Do tak powstałej masy serowej dodaję białka i delikatnie mieszam łyżką.

Na podpieczony spód ciasta wykładam masę serową. Na nią ścieram pozostałą część ciasta znajdującą się w zamrażarce. Wkładam do piekarnika (wcześniej go nie wyłączam, obniżam jedynie jego temperaturę do 170 stopni). Piekę w temperaturze 170 stopni 1,5 godziny. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, uchylam lekko jego drzwiczki i pozwalam sernikowi wystygnąć razem z piekarnikiem.

Przepis na sernik

Uwierzcie mi, jest to absolutnie najlepszy przepis na sernik, jaki miałam w swoich rękach i rozdaję go wszystkim, którzy go spróbują. Powodzenia w  pieczeniu!

No i oczywiście- smacznego!!!!!!!

P.S.: Jak tylko zrobię zdjęcia to dodam. Do tej  pory nigdy nie zdążyłam, bardzo szybko znika z talerzy!

Chodź na Instagram!
Udostępnij na Facebooku!


Chcesz znaleźć pracę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać?

...i bądź lepsza od innych kandydatów!

Instrukcja, jak skutecznie apikować o pracę

Cześć! Jestem Monika i piszę bloga. Zostań ze mną- razem raźniej!

Post a Comment