Przepis na sernik- najlepszy pod słońcem!


Chodź na Instagram!
Udostępnij na Facebooku!

Ja wiem, że to może nie jest to, co na tym blogu bywało do tej pory. Zresztą, wiele razy powtarzałam Wam, że jestem fatalna w kuchni. Jeśli więc posiadam przepisy na najbardziej boskie ciasta, które absolutnie zawsze wychodzą, muszę się nimi z Wami podzielić. Ten przepis dostałam od mojej teściowej i odkąd go mam, nie zrobiłam żadnego innego. Przed Wami przepis na sernik- i to w dodatku, najlepszy pod słońcem.

Przepis na sernik- składniki na ciasto

Gwoli wyjaśnienia- posiadam formę 37 cm x 25 cm.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna (250 g)
  • 1 łyżka smalcu

Przepis na sernik- składniki na ser

  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki grysiku (w proszku oczywiście)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kg twarogu tłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej

Przepis na sernik- wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do malaksera i ugniatamy. Może wyjść lekko sypkie, w niczym to jednak nie przeszkadza. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze części, każdą z nich owijamy folią spożywczą lub aluminiową i zamrażamy (ja mrożę je 1,5 godziny).

Po półtorej godziny nastawiam piekarnik na 190 stopni (bez termoobiegu, góra-dół). Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyciągam z zamrażarki 2/3 ciasta i ścieram je na tarce. Tak powstałym „makaronikiem ciastowym” wykładam blachę i piekę 20 minut (ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika).

W czasie, gdy piecze się spód ciasta zabieram się za ser. Ubijam białka na sztywną pianę. Do sera dodaję cukier, mąki, grysik i śmietanę i wszystko to miksuję na najniższych obrotach. Do tak powstałej masy serowej dodaję białka i delikatnie mieszam łyżką.

Na podpieczony spód ciasta wykładam masę serową. Na nią ścieram pozostałą część ciasta znajdującą się w zamrażarce. Wkładam do piekarnika (wcześniej go nie wyłączam, obniżam jedynie jego temperaturę do 170 stopni). Piekę w temperaturze 170 stopni 1,5 godziny. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, uchylam lekko jego drzwiczki i pozwalam sernikowi wystygnąć razem z piekarnikiem.

Przepis na sernik

Uwierzcie mi, jest to absolutnie najlepszy przepis na sernik, jaki miałam w swoich rękach i rozdaję go wszystkim, którzy go spróbują. Powodzenia w  pieczeniu!

No i oczywiście- smacznego!!!!!!!

P.S.: Jak tylko zrobię zdjęcia to dodam. Do tej  pory nigdy nie zdążyłam, bardzo szybko znika z talerzy!

Chodź na Instagram!
Udostępnij na Facebooku!


Chcesz znaleźć pracę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać?

...i bądź lepsza od innych kandydatów!

Instrukcja, jak skutecznie apikować o pracę

Cześć! Jestem Monika i piszę bloga. Zostań ze mną- razem raźniej!